L'oli d'oliva com a font de greix en la dieta

Els lípids en general són uns nutrients importants que proporcionen a les cèl·lules del cos energia fàcil d'enmagatzenar.
El seu paper en el desenrotllament dels sistemes reproductor i nerviós és bàsic. Així mateix són importants per a la pell i per al fetge. Són, a més a més, el vehicle de transport de les vitamines liposolubles.
És necessari parlar de la qualitat d'eixos lípids, ja que alguns àcids grassos poliinsaturats -linoleic i linolènic- no poden ser biosintetitzats pels mamífers i, per tant i han de ser incorporats a través de la dieta.
No obstant una ingesta excessiva d'aquests àcids, segons algunes evidències, pot tenir efectes negatius en termes d'un increment de la fluidesa de les membranes, en un augment de la formació de radicals lliures o en una reducció del poder inmunitari...
Un correcte aport lipídic ha de tenir, doncs, la quantitat justa d'aquests àcids grassos, anomenats essencials. Eixa situació és la que representa el consum d'oli d'oliva, producte en el que la relació Vitamina E/Poliinsaturats és l'óptima.
Per exemple la ingesta d'àcid alfa-linolènic, en la dosi que aporta l'oli d'oliva, produeix un augment de la formació de certes prostaglandines -substàncies hormonals- que tenen un efecte en la reducció de l'agregació plaquetària i, en conseqüència, en la reducció del risc d'accident cardiovascular.
L'equilibri àcid i la presència de components menors amb importants funcions biològiques fan que l'oli d'oliva siga el greix líquid més adequat per a utilitzar com a condiment, complementant o compensant aquells greixos que van ocluits en els aliments.