L'oli d'oliva i la digestió

L'oli d'oliva exerceix un paper relevant a nivell de la mucosa duodenal estimulant l'evacuació de la bilis i la secreció pancreàtica. Aquestes funcions són bàsiques per a la degradació dels greixos i la seua absorció per la mucosa intestinal.
Amb el consum d'oli d'oliva la concentració de bilis es major, que quan mengem altres greixos, i això permet una facilitat d'acció a la lipasa en les seues funcions lipolítiques.
Encara que l'oli d'oliva no pot substituir els tractaments de les úlceres gastroduodenals, està clarament demostrat el seu efecte terapèutic protector en les lessions gàstriques.
Efectivament, s'ha posat de relleu que al afegir als menjars oli d'oliva, es produeix una reducció de la concentració del fluid gàstric, cosa que té una incidència positiva en les indigestions i en el no desenrotllament d'úlceres pèptiques.
L'oli d'oliva té un efecte positiu en els tres punts que afecten a la tolerància gàstrica:
- Deprimeix molt poc el tò de l'esfinter de l'esòfag
- No retarda el temps de buidat gàstric.
- No modifica la secreció gàstrica.

Es destacable el seu efecte laxant que representa una bona ajuda en el tractament de l'estrenyiment crònic.