L'oli d'oliva i l'arterioesclerosi

L'arterioesclerosi, vulgarment la rigidesa de les artèries i gots sanguinis, és una de les primeres causes de mort en els països industrialitzats.
Els factors de risc que solen associar-se son el tabac, l'absència d'activitat física, la hipercolesterolemia, l'obesitat, la hipertensió, la diabetes, l'edat, el sexe...
En els últim anys s'ha posat de manifest, a traves de molts estudis clínics i epidemiològics, una clara relació entre dieta i incidència d'arterioesclerosi.


Vejam quina influència té el colesterol en el risc de sofrir un accident cardiovascular.


El colesterol té, entre altres, la funció de regular la fluidesa de les membranas cel·lulars. Com que no és soluble en aigua, ha de ser transportat pel corrent sanguini per unes mol·lècules de gran tamany anomenades lipoproteines,
Les anomenades LDL, de baixa densitat, s'encarreguen de transportar el colesterol des del fetge a les cèl·lules dels teixits per a les seues necessitats metabòliques. Altres concentracions de LDL en sang suposen un factor de risc, per això s'anomena colesterol “roin".
Les HDL retiren el colesterol de les cèl·lules després de que haja desenrotllat la seua funció biològica i és depositat en el fetge.
Es el colesterol bò, en tant que altres concentracions de HDL en sang es correlacionen en una major esperanza de vida.
Les LDL són susceptibles de ser modificades en l'interior de la paret arterial com a conseqüència de la peroxidació lipídica. Aquestes LDL oxidativament modificades son citotòxiques i estan en l'orige de l'ateroma.
Una de les possibilitats de reduïr la sensibilitat de les LDL a la oxidació és substituir parcialment els poliinsaturats de la dieta per monoinsaturats. La resistència a l'oxidació de les LDL també depén de la vitamina E, de la ratio vitamina E/Poliinsaturats i de la relació saturats/monoinsaturats.
Tot això equival a dir que la dieta més convenient per a combatre l'arterioesclerosi ha d'incloure l'oli d'oliva verge.
L'oli d'oliva és efectiu tant com els olis rics en poliinsaturats en la reducció dels nivells de colesterol total, els LDL i els triglicèrids, però adicionalment té altre efecte positiu incrementant els HDL, que és un factor protector contra la incidència dels atacs coronaris.